Vädret i Turkiet

Turkiet ligger relativt långt söderut, särskilt från Sverige sett. Det innebär att klimatet i stort är tempererat. Emellertid är Turkiet inget homogent land geografiskt sett. Vissa delar av landet vetter mot hav – Medelhavet i söder, det Egeiska havet i väster och Svarta havet i norr. Andra delar av landet ligger mycket långt ifrån hav och större sjöar. Faktum är att vissa områden i Turkiet, särskilt de delar av landet som ligger längst i öster, har karaktär av halvöken. I mitten av Turkiet löper en massiv bergskedja, med relativt höga toppar. Även detta påverkar klimatet och vädret i landet.

Det är alltså inte så lätt att beskriva vädret i Turkiet i generella termer. För att man ska få en känsla för hur vädret är, underlättar det om man utgår från förutsättningarna i de olika landsändarna.

När är det bäst att åka till Turkiet?

Alla delar av Turkiet har alla fyra årstider, men temperaturen och nederbörden skiljer sig mycket mellan exempelvis Istanbul i nordväst, Adana i sydöst och Alanya i söder. Här är en guide till de mest populära områdena med information om under vilka månader som vädret är som bäst för en skön semester.

Medelhavskusten

I Alanya, Antalya och de andra populära turistorterna på Turkiets kust mot Medelhavet är somrarna långa och varma, medan vintrarna är korta och något regniga. Vädret är tempererat med behagliga temperaturer under stora delar av året. Under sommarmånaderna är nederbörden i det närmaste obefintlig. Den som är lite känslig för värme bör dock undvika att resa till kusten under juli och augusti då det kan vara mycket varmt. Högsäsongen löper mellan juni–augusti. Vill man undvika att trängas med övriga semesterfirare kan det vara klokt att resa på våren och hösten. Det är nämligen varmt och skönt även i maj och september.

Kusten mot Egeiska havet

Bodrum, Izmir och Kusadası är städer som ligger på Turkiets kust mot det Egeiska havet. Här råder ett medelhavsklimat, men överlag är temperaturerna något lägre här än vid kusten mot Medelhavet. Samtidigt är vintertemperaturerna lika milda. Vädret i Istanbul och i området omkring Marmarasjön påminner om klimatet på kusten, men det regnar lite mer och vintrarna är något kallare än vad de är längre söderut. Högsäsong är juni–augusti, men står man ut med bara marginellt lägre temperaturer kan man lika gärna boka in semesterveckan i maj eller september.

Kusten mot Svarta havet

Den som är intresserad av ett besök i Samsun, eller någon av de andra intressanta städerna på Turkiets kust mot Svarta havet, bör känna till att städerna är belägna i Turkiets mest nederbördsrika område. Det betyder dock inte att det regnar jämnt. Sommarmånaderna är relativt regnfria. Området har överlag betydligt lägre temperaturer än vad som gäller vid kusterna mot Medelhavet och Egeiska havet. Sommaren är därför något kortare än på andra platser i Turkiet. Sommaren sträcker sig mellan juni–september, med juli och augusti som högsäsongsmånader.

Turkiets inland

Turkiets inland täcker en enorm yta. Här finns ett antal olika klimatzoner. I centrala Anatolien råder ett stäppklimat. I östra Anatolien ligger höga berg och mycket torra områden. Sydöstra Anatolien, vid gränsen mot Syrien, är det varmaste området i Turkiet. Bland de turistorter som ligger i Turkiets inland är antagligen Ankara och Gaziantep de mest kända. I Ankara är vädret typiskt för ett område som har ett fastlandsklimat. Somrarna är mycket varma och torra, medan vintrarna är kalla och nederbördsrika. Det är vanligt med snöfall i Ankara under vintermånaderna. Den bästa tiden att besöka Ankara är förmodligen under maj och september, när temperaturerna är behagliga och det sällan regnar. I Gaziantep, i Turkiets sydöstra hörn, råder en blandning av ett fastlandsklimat och ett medelhavsklimat. Somrarna är mycket varma, ibland outhärdliga, särskilt för en turist från Sverige. Vintrarna är långa och kalla. Även här kan det vara klokt att resa under maj och september.

Uppdateringar

Turkiet - Sveriges semestermål året runt