Side

Side är i dag ett mycket populärt resmål, inte minst för oss skandinaver, men det var faktiskt inte länge sedan staden endast var en sömnig fiskeby, isolerad från omvärlden längst ut på en halvö i Medelhavet.

Side ligger mitt emellan Antalya och Alanya på den turkiska rivieran. I anslutning till staden ligger den lite större staden Manavgat, som också är regionens centrum. Side är inte särskilt stort (ungefär 10 000 invånare) och vill man utforska shoppingutbudet i Turkiet är det en god idé att ta en minibus, en så kallad dolmus, till Manavgat.

Side är en stad med gamla anor. Här finns lämningar från alla de imperier som har funnits kring Medelhavet. Sin storhetstid nådde Side under det första århundradet f.Kr. när kilikiska sjörövare använde hamnen som bas. Namnet Side är ett anatoliskt ord för granatäpple. Varför staden är namngiven efter en frukt är det dock ingen som riktigt vet.

Om man är intresserad av att spendera lata dagar på stranden är Side är utmärkt resmål. Kring staden löper milslånga sandstränder med kristallklart vatten. Eftersom stränderna är så stora och Side inte har lika många besökare som exempelvis Alanya och Antalya kan man enkelt leta upp en plats där man kan vara helt ostörd. Utmed en del av stranden löper en tre kilometer lång nybyggd strandpromenad som är utmärkt för en löprunda eller en romantisk kvällspromenad.

Besök den gamla staden och Apollos tempel

I Side finns antiken alltid bara ett stenkast bort. Här finns rika arkeologiska skatter bevarade till och med inne i stan och längs med vägar. Huvudgatan i Side är till exempel kantad av gamla ruiner från affärer och bostadshus. Det sägs ofta att Side är den plats i mellanöstern som har den största uppsättningen antika lämningar.

Inne i den gamla staden finns rester av stadsmurarna, stadsporten, torget och huvudgatan. Den gamla teatern står dock i en klass för sig. Teatern är byggd som en romersk amfiteater, till skillnad från många andra teatrar i Turkiet. En typisk teater i Turkiet är nämligen byggd på sluttningen av en kulle, men i Side fanns ingen lämplig plats vid tiden för uppförandet. Tiden har satt sina spår, men teatern är fortfarande en av de mest imponerande i Turkiet.

Ett besök vid Apollos tempel är också ett måste för den historieintresserade. I dag består ruinerna, som dateras till det första århundradet e.Kr., av ett antal kolumner från det ursprungliga templet. På kvällarna lyser spotlights upp ruinerna. Apollos tempel är ett mycket populärt besöksmål för förälskade par som söker en romantisk stund.

Utflykter på Manavgat-floden

Strax öster om Side rinner Manavgat-floden ut i Medelhavet. En segeltur på floden är en mycket populär aktivitet bland semesterfirarna utmed hela kusten. Utflykten passar perfekt för barnfamiljen som behöver en paus från strandlivet.

Båten seglar i sakta mak söderut ner till flodmynningen. Vid ankomsten serveras en lätt lunch och sedan ges möjlighet till bad, antingen i flodens sötvatten eller i havet. Den som vill bada i floden bör förbereda sig på att det sällan är varmare än 15 grader i vattnet.

Uppdateringar

Turkiet - Sveriges semestermål året runt