Milas

Milas är en mindre stad belägen cirka två mil från kusten i ett bördigt jordbruksområde i den västra delen av Milasdalen. Här finner man den turkiska kulturen och folksjälen, långt bort från hektiskt nattliv och typiska turistaktiviteter. Milas är helt enkelt en mysig liten lantlig stad där tempot är lågt och möjligheterna till avslappning och lugn och ro är oändliga.

Milas grundades som en huvudstad i landskapet Karien några århundraden f.Kr. Troligen har staden fått sitt namn av fursten Mylasos. Under många århundraden levde invånarna i relativt lugn från krig och erövringar. Under 1200- och 1300-talen hade Milas sina glansdagar då staden var huvudstad i det muslimska emiratet Menteş. År 1390 blev Milas sedan en del av det Ottomanska riket.

Milas – en arkeologisk guldgruva

Milas med omgivningar kan faktiskt ståta med hela 27 arkeologiskt viktiga platser. Den främsta lämningen från antiken brukar sägas vara marmortemplet Gümüşkesen, som sägs vara byggd som en mindre kopia av Halicarnassus mausoleum utanför Bodrum. Eftersom knappt någonting återstår av templet i Bodrum är det många historieintresserade som besöker templet i Milas.

I bergen strax norr om Milas ligger ruinerna av den antika staden Labranda. Ruinerna omfattar bland annat ett tempel, gravplatser och några större middagssalar. Det var faktiskt ett forskarlag från Sverige som gjorde utgrävningarna av Labranda, under tidigt 1900-tal. Labranda är inte bara en fantastisk arkeologisk plats. Utsikten från höjden där ruinerna ligger är en attraktion i sig.

Slottet Beçin var den plats som utgjorde själva styret i Menteş-emiratet. Ruinerna av slottet med omgivningar omfattar i dag ett turkiskt bad (haman), två moskéer och ett bysantiskt kapell.

Andra sevärdheter i och omkring Milas är Baltalı Kapı, som är en romersk port infästad i stadsmurarna, och de moskéer som byggdes när Milas var huvudstad i Menteş-emiratet.

Besök mattillverkare och köp hem en äkta turkisk matta

Milas är ett centrum för mattillverkning och mattförsäljning. Det beräknas att det finns över 7 000 vävstolar för mattor i området omkring Milas. Milasmattorna sägs vara de mattor som bäst efterliknar de klassiska bönemattor som började användas av muslimer under 1500-talet. Ada Milas är en av de mattyper som brukar betraktas som originalet. Dessa mattor tillverkas av skickliga hantverkare runt om hela regionen.

De klassiska färgerna i en matta från Milas är brun, rostbrun och mörkgul. Färgerna är alltid helt naturliga. Den mörkgula nyansen kommer från pärsiko- och aprikosträdens blad, tillsammans med ekollon. Den roströda färgen kommer från en speciell typ av ljung och det är valnötsblad som ger den bruna färgen. För svarta färger har mattillverkarna en speciell metod. Ullen grävs helt enkelt ner i jorden och får ligga där i en vecka.

Att besöka en mattillverkare är en upplevelse. De som tillverkar mattorna – alltid kvinnor – är otroligt skickliga. Händerna rör sig blixtsnabbt och det går nästan att se hur mattan växer fram steg för steg.

Mattor är billiga i Turkiet, och det gäller i allra högsta grad även i Milas. Besöker man en större mattförsäljare får man se och känna på mattorna och sätta sig med en kopp turkiskt kaffe medan man bestämmer sig för en favorit. Man kan också specialbeställa mattor, men det gäller att vara ute i god tid.

Uppdateringar

Turkiet - Sveriges semestermål året runt