Marmaris

Marmaris är ett populärt resmål, framför allt bland engelsmän och skandinaver. Det måste vara något speciellt med staden, för många av de som besöker Marmaris gör det både två och tre gånger. Det kan vara det att staden erbjuder något för alla, ungdomar som äldre, barnfamiljer som förälskade par, som gör Marmaris till ett så uppskattat resmål.

Under vintermånaderna är Marmaris en lugn småstad med bara cirka 30 000 invånare. På sommaren tiodubblas befolkningen när turisterna strömmar till staden. Under juli och augusti är Marmaris kanske den mest populära semesterorten i Turkiet. Och det finns goda skäl för detta. Till exempel är Marmaris nattliv minst lika bra som det i Alanya. Dessutom är Marmaris ett centrum för dykning och segling. Strandlivet är naturligtvis också av högsta klass. Dessutom finns restauranger och barer  i överflöd.

De första bosättningarna i området kring Marmaris kan ha grundats för flera tusen år sedan. Historiker från antiken talade nämligen om ett slott som låg på platsen redan 3000 år f.Kr. Den första vetenskapligt belagda noteringen om Marmaris återfinns dock i skrifter från cirka 600 år f.Kr. Då gick staden under namnet Physkos.

Fantastisk dykning i Marmaris

Marmaris är vida känt för den fantastiska dykningen som finns i och omkring staden. Med hela 52 dykningsställen finns något för alla smaker. Man behöver inte vara en erfaren dykare för att ta del av världen under vattenytan. Det finns nämligen många dykturer som är specialanpassade för nybörjare. På dessa dykturer får man instruktioner och handledning av licensierade dykguider.

Av de många dykningsställena är det några som står ut från mängden. Baca-grottan, som är idealisk för nybörjare, är kanske den mest kända platsen för dykning i Marmaris. Djupet i grottan varierar mellan 14 meter vid ingången och fyra meter vid utgången.

Sari Mehmet, mellan Turunc och Icmeler, är ett populärt dykningsställe både för nybörjare och mer erfarna dykare. Dykningen sker på ett djup av mellan fem och 20 meter i en undervattensmiljö som hyser bläckfiskar, muränor och andra exotiska vattendjur.

Mer erfarna dykare brukar älska att dyka vid fyren Keci Adasi. Här kan man dyka ända ner till 40 meters djup. På havsbotten samsas bläckfiskar och muränor med antika lämningar i form av krukor och vaser. Keci Adasi bjuder verkligen på en fascinerande dykning.

Egna äventyr i Marmaris

Marmaris stad har en lång strandremsa, medan kustremsan utanför staden är ojämn med mängder av små vikar och bukter. Landskapet utanför staden är underbart vackert med tallklädda berg som löper ända ner till havet. Detta område lämpar sig utmärkt för vandringar eller safaris med bil eller motorcykel. Den som har starka benmuskler och bra kondition gör rätt i att hyra en mountainbike och ge sig av på egna äventyr utmed kusten.

För heldagsutflykter till Marmaris grannstäder rekommenderas den lilla staden Turunç någon mil söder om Marmaris, samt Bozburun, som ligger ungefär fem mil bort i västlig riktning. Turunç erbjuder en lugn atmosfär för den som behöver en paus från Marmaris nattliv för en dag. Bozburun är turkarnas egna lilla paradis och här finns inte så många utländska turister. Bozburun är alltså en perfekt plats för att lära känna den inhemska befolkningen lite bättre.

Uppdateringar

Turkiet - Sveriges semestermål året runt