Kusadasi

Kusadasi är ett av de mest populära resmålen i Turkiet, men ändå nära på okänt för oss svenskar. Turkarna själva älskar staden och många av de övriga turisterna kommer från länderna på Balkan. Stadens namn kommer faktiskt från att staden har formen av ett fågelhuvud (kus: fågel, ada: ö) för de besökare som ankommer till staden från havet.

Kusadasi, beläget ungefär tio mil söder om storstaden Izmir, är i dag en renodlad semesterstad. Här ligger fokus på strandliv och nattliv. Men så har det inte alltid varit. Kusadasi befolkades faktiskt redan cirka år 3000 f.Kr. De tidiga bosättarna utnyttjade det milda klimatet för att odla oliver och fikon, varor som sedan exporterades till andra orter i närområdet.

Den som vill uppleva antikens Turkiet, eller ge sig ut på egna äventyr i skog och mark, bör fundera på ett annat resmål än Kusadasi. Hela staden är inriktad på att ge semesterfirarna så mycket strandliv och nattliv som man uppleva på en eller två semesterveckor.

Kusadasis nattliv – ett äventyr i sig

En sak är säker – en helkväll i Kusadasi är en upplevelse utöver det vanliga. Efter en lång dag på stranden börjar man enklast kvällen med att äta en god middag på någon restaurang. Därefter beger sig många till någon av bargatorna i området Kaleici. Här finns två bargator med olika karaktär. Barlar Sokagi (betyder ungefär ”bargata”) har en distinkt irländsk prägel. I princip är hela gatan en enda stor irländsk pub. Naturligtvis finns även nattklubbar och barer på gatan. Asagi Barlar Sokagi (”nedre bargatan”) har en mer traditionell turkisk prägel. Oavsett vilken gata man väljer att börja respektive sluta med så kan man räkna med oöverträffad service och en mycket gemytlig atmosfär.

Fem populära stränder att besöka

Man saknar inte direkt alternativ i Kusadasi när det handlar om sol och bad. Om man inte vill spendera dagen vid hotellets pool finns inte mindre än ett tiotal stränder att välja mellan. Några är dock lite större och lite mer exklusiva än andra. Här är några stränder som är väl värda ett besök.

Kusadasi City Beach, eller Palm Beach som den också kallas, ligger precis i stadens centrum. Det är en populär strand, mycket på grund av närheten till hotellen och shoppinggatorna.

Ladies Beach (Kadinlar Denizi) ligger strax utanför staden och nås enklast med minibussar som i princip går i skytteltrafik från Kusadasi centrum. Ladies Beach är den klart populäraste stranden i Kusadasi. Strandens namn har en säregen historia. I Turkiet var det tidigare vanligt att en familjs söner fick ärva den mark som lämpade sig väl för jordbruk, medan döttrarna fick ärva obrukbar mark. Det var till exempel vanligt att döttrar fick ärva mark på stränder. I dag kan man väl med fog säga att det var döttrarna som drog det längsta strået.

Kustur Beach är stranden för den som vill aktivera sig med olika vattensporter. Här kan man prova på vattenskidåkning, surfing och parasailing. Stranden ligger cirka tre kilometer utanför Kusadasi centrum och nås enklast med minibuss.

Long Beach är, precis som namnet antyder, en mycket vidsträckt strand. Long Beach är nära två mil lång och här man hittar en av de tre stora vattenparker som finns i Kusadasi.

Uppdateringar

Turkiet - Sveriges semestermål året runt