Kemer

Semestermålet Kemer ligger i Antalyabukten ungefär fyra mil väster om Antalya. Bara för ett tiotal år sedan var Kemer ett jordbrukssamhälle. Fram till 1960-talet gick var det till och med svårt att nå staden med bil. Under 1980-talet ingick sedan Kemer i ett projekt för att göra hela Antalyabukten mer turistvänlig. Stora investeringar gjordes i infrastrukturen både till och från Kemer samt inom staden och i dag är Kemer har vuxit fram till att vara en viktig turiststad i Turkiet.

Området omkring Kemer är mycket vackert. Staden är belägen mellan havet och de mäktiga Taurusbergen. Omgivningarna är lummiga, med tallskogar som omger staden. Den över fem mil långa strandremsan erbjuder goda möjligheter till långa dagar vid havet. Till skillnad från andra semesterparadis i Antalyabukten består de flesta stränder av sten, men det finns också sandstränder.

Förutom att vara ett paradis för de som är intresserade av sol och bad är Kemer något av ett favorittillhåll för seglare och motorbåtsentusiaster. Den långa strandremsan innehåller många små vikar där man kan kasta ankar och bara slappna av i det underbara klimatet. Självklart behöver man inte ha en egen båt för att komma ut på havet. Det finns möjlighet att boka båtutflykter eller helt enkelt hyra en egen båt för en dag.

Spännande aktiviteter i Kemer

Kemer är en stad som erbjuder sina semesterfirare ett stort antal spännande aktiviteter. Vattensporter som erbjuds är bland annat rafting, kajaking och dykning. När det handlar om aktiviteter på land gör närheten till Taurusbergen att äventyrslystna semesterresenärer kan prova på ridning, klättring, vandring och mountainbiking.

En utflykt som verkligen kan rekommenderas är jeepsafari. I jeepsafarin tar man sig långt upp i de vackra Taurusbergen. Med jeepen kommer tar man sig till platser där tiden verkar ha stått stilla. Här ser man hur människor på landsbygden lever och bor. Vill man uppleva den turkiska själen är jeepsafarin ett måste.

Den som själv vill aktivera sig gör gott i att boka upp sig på någon av de äventyrsresor som erbjuds. Resorna går under namnet Lycian Adventures och omfattar cykling i bergen, kajaking, nedstigning i vattenfall och mycket annat. Det finns alltid en guide med på aktiviteterna och man väljer själv vilka aktiviteter man vill delta.

Vandringsleder i Kemer

För den vandringssugne är Kemer antagligen det bästa semestervalet i Turkiet. Här finns nämligen flera vandringsleder av mycket hög klass. Vandringslederna Lucian Way och St Paul Trail är två leder som är internationellt kända. Båda lederna är över 50 mil långa så det krävs mer än en semestervecka för att gå hela distansen. Lederna är noga utmärkta med markeringar var hundrade meter så det är svårt att gå vilse.

Just vandringsleden Lucian Way är ett måste för den som både är intresserad av historia och som älskar vandring. Leden är ganska tuff, med kraftiga stigningar. Bland annat går leden uppför Olymposberget (2388 meter över havet). Några av de sevärdheter som Lucian Way bjuder på är slottet och hamnen i Ucagiz, fyren vid Gelidonia och Pataras strand. Leden går igenom historisk mark så man ska inte bli förvånad om man träffar på ruiner från gamla bosättningar precis vid leden.

 

Uppdateringar

Turkiet - Sveriges semestermål året runt