Istanbul

Istanbul är världsmetropolen som kombinerar västvärldens standard med den orientaliska kulturen. Här blandas antiken med modernt stadsliv i en förtrollande kombination. Istanbul ligger vackert placerat mitt på Bosporen – det sund som skiljer Europa från Asien. Faktum är att halva staden tillhör Europa och den andra halvan Asien. Över sundet löper två imponerande broar.

Istanbul har en rik historia som går tillbaka till 600-talet f.Kr. Vid grundandet var staden känd som Byzantion. När den romerska kejsaren Konstantin blev kejsare i romarriket flyttades huvudstaden i riket till Byzantion, som då fick namnet Konstantinopel. Under mer än 1000 år var sedan Konstantinopel huvudstad i det Bysantiska riket. Mellan 1453 och grundandet av den turkiska republiken 1923 var staden centrum i det Osmanska riket.

I dag finns i Istanbul rester av alla de tidigare dynastierna. Kyrkan Hagia Sofia, som många betraktar som stadens främsta sevärdhet, byggdes redan år 527 och är ett underverk rent arkitektoniskt. Staden hyser även en mängd vackra moskéer och palats. En tur till Topkapi-palatset, från vilket de osmanska sultanerna härskade under flera århundraden, kan definitivt rekommenderas.

En intressant sak med Istanbul är kopplingen till Sverige. På 1700-talet, när Karl den tolfte bedrev krig i mellaneuropa, hade Sverige nära relationer med det osmanska riket. Syftet med alliansen var att hålla stånd mot ryssarna. Den äldsta av de svenska ambassaderna ligger faktiskt i Istanbul.

Strosa omkring bland basarerna och gör fina fynd

Även om Istanbul, precis som alla andra storstäder, har satsat stort på att modernisera shoppingen med gallerior och köpcentra, finns de klassiska basarerna fortfarande kvar. Här lever den orientaliska känslan i allra högsta grad. Den stora basaren, Kapalıçarşı, är en av världens största marknadsplatser och öppnade redan 1461. Basaren består av 58 gator och över 4000 affärer och stånd. Allt under tak! En vanlig dag passerar mer än en halv miljon människor igenom basaren. Andra kända basarer är Mahmutpaşa och den så kallade egyptiska basaren.

I basarerna kan man köpa allt möjligt, från kryddor och matvaror till guld och juveler. Det kan vara bra att känna till att affärer och stånd som säljer ungefär samma typer av varor är placerade tillsammans. Hittar man inte något spännande i en affär är det bara att gå vidare några meter till nästa affär. En vanlig fråga är om man ska pruta på priserna. Svaret är ett klart ja.

Njut av ett vibrerande nattliv

Istanbul är en modern storstad och precis som alla andra moderna storstäder vill stadsborna roa sig på kvällarna. Utbudet av restauranger, nattklubbar och barer är enormt. Faktum är att Istanbul ofta kallas för ”världens hippaste stad”. Staden sover aldrig och den som vill ägna semestern åt att njuta av god mat och dryck gör verkligen rätt i att besöka Istanbul. Söker man lyx kan ett besök på restaurangen Centemani, med utsikt över Bosporen, vara ett bra alternativ. En middag på Poseidon, precis vid havet med en spektakulär vy över Bosporens broar, är också en upplevelse. Efter middagen kan ett besök på baren Reina, med flera barer och dansgolv, vara ett perfekt sätt att avsluta dagen. Det finns nog ingen nattklubb i världen som har så nöjda besökare som Reina.

Uppdateringar

Turkiet - Sveriges semestermål året runt