Icmeler

Strax söder om Marmaris ligger den lilla men mycket populära semesterorten İçmeler vackert inbäddad mellan pinje- och tallskog på tre sidor. För bara ett tiotal år sedan var staden i princip okänd, även för många turkar, men med turismens framväxt i södra Turkiet vaknade även İçmeler till och är nu ett snabbt växande turistmål. Staden är dock fortfarande ett något lugnare alternativ till den lite vildare grannstaden Marmaris.

Tidigare var İçmeler en stad för fiskare och tvättsvampsdykare, och man kan gott säga att närheten till havet präglar livet i staden även i dag. Längs med staden löper en mycket fin strand där de flesta besökare till staden spenderar sin semester.

Nattlivet i İçmeler är begränsat. Utmed stranden ligger restauranger och barer, men den som vill gå ut och dansa har inte så många alternativ, även om klubbarna EastEnders och Pleasure är två populära klubbar. För besök på större nattklubbar och ett lite mer aktivt nattliv kan man ta sig de sju kilometerna till Marmaris, antingen med taxi eller minibuss, eller genom att helt enkelt promenera utmed kustremsan.

Icmeler är utmärkt för shopping

Alla som någon gång har varit i Turkiet, eller hört berättelser från nära och kära som har besökt landet, känner till att semesterorterna i landet är synonyma med shopping. Kläder är populära varor, guld och smycken likaså. Precis som på många andra ställen är kläderna riktigt bra kopior. Ibland kan vissa klädesplagg vara original, men saknar någon detalj eller liknande som gör att de inte går att sälja i vanliga butiker.

Stadens litenhet gör att man hinner besöka alla butiker och stånd för att göra de bästa fynden. Kom ihåg att prutandet är en del av shoppingen i Turkiet. Värt att komma ihåg är att onsdagen är den stora marknadsdagen i staden.

Om man vill handla guld och smycken bör man känna till att guld i Turkiet oftast säljs i 14 karat, till skillnad från 18 karat som är vanligt i Sverige. Det gäller alltså att ha lite koll på guldpriserna för att göra riktigt bra fynd. Man ska också känna till att försäljarna av guld har lite större marginaler än försäljare som säljer kläder och andra varor. Här finns ofta möjligheten att pruta lite mer än de 30 procent som brukar vara normalt. Tyvärr har dock priserna överlag höjts under de senaste åren, men shoppingen i Turkiet är fortfarande billig.

Aktiviteter i Icmeler

Även om det finns goda möjligheter att hyra en cykel och utforska staden med omgivningar är det stranden och havet som står i centrum för aktiviteterna i İçmeler. Eftersom staden ligger granne med Marmaris kan man även utnyttja det aktivitetsutbud som finns där.

En populär aktivitet i İçmeler är dykning. I Marmarisbukten finns en stor mängd fantastiska dykställen. De mest populära dykställena är de där man har chans att se lite större fiskar och vattendjur. Att stå öga mot öga med exempelvis en muräna är riktigt spännande.

Förutom dykning kan man prova på parasailing, en tur med en bananbåt samt vattenskidåkning. Att dra på sig snorklingsutrustningen och simma ut en bit i bukten är naturligtvis också ett alternativ.

Uppdateringar

Turkiet - Sveriges semestermål året runt