Dalaman

Dalaman ligger mellan Marmaris och Fethiye en bit inåt land i Mugla-provinsen. Staden är mest känd för sin flygplats för charterresor. En charterresenär som landar på flygplatsen i Dalaman åker antingen till Marmaris eller till den så kallade turkosa kusten, med Fethiye i öster och Dalyan i väster.

Fethiye är en semesterort vid havet som har blivit en mycket populär plats för främst britter. Nära 7 000 britter är bofasta i Fethiye och varje sommar besöks staden av mer än en halv miljon semesterfirande britter.

Dalyan är en mindre stad några kilometer inåt land som är ett riktigt paradis för den äventyrslystne. Här är det inte primärt strandliv som lockar utan fokus ligger mer på utflykter i naturen. Den som ändå vill till stranden kan hoppa på en båt på Dalyan-floden och åka ner till havet. Den nära fem kilometer långa İztuzu-stranden är känd för att den erbjuder bad i såväl söt- som saltvatten.  Stranden är också tillhåll för en utrotningshotad sköldpaddsart.

Upplev äventyr på en Kaunos-tur

Under antiken var Kaunos en av de viktigaste hamnstäderna i sydvästra Turkiet. Under 200-talet f.Kr. blev staden en del av statsstaten Rhodos. Under den tiden var Kaunos framför allt en stor leverantör av fikon. I dag finns stadens ruiner i närheten av Dalyan. Här finns gravlämningar, rester av tempel och boningar. Ruinerna är värda ett besök, men det som de flesta i dag förknippar med Kaunos är äventyr på och omkring Dalyanfloden.

Ett Kaunos-äventyr börjar med en båtresa på floden, med en båt som har alla tänkbara faciliteter. Man kan lägga sig i en solstol och bara slappna av eller njuta av en uppfriskande drink i baren. När båten anländer Kaunos är det dags för lunch. Efter lunchen bordar man lite mindre båtar för vidare färd ner mot havet. Denna del av floden erbjuder fantastiska historiska sevärdheter. På bergssidan finner man till exempel gamla lykiska stengravar, huggna direkt ur berget. När båtarna ankommer Kaunos hamn har man tillfälle att gå omkring bland ruinerna och uppleva historiens vingslag.

Turen är dock inte slut där. Nästa anhalt är lerbadet. Det sägs att lerbadet gör huden tio år yngre. Det är bara att prova och se om det stämmer! Därefter fortsätter turen till İztuzu-stranden där det är fritt bad i cirka en timme. Efter en hel dags äventyr är det sedan dags att åka tillbaka norrut. Hemresan brukar vara mycket uppsluppen, med glada skratt och en och annan drink.

Vattensporter i Fethiye

Fethiye är något av ett mekka för den som älskar vattensporter såsom dykning, paragliding och jetskiing. Den som älskar dykning har mängder av spektakulära platser att välja mellan. Här kan både nybörjare och erfarna dykare hitta favoritställen. Man ska dock komma ihåg att det är förbjudet att dyka på egen hand på grund av risken för stöld av antikviteter.

Den som föredrar en avkopplad miljö på en båt ska leta efter båtturer med namnet ”Blue Cruise”. Dessa segelturer kan bokas för en eller flera dagar och är ett perfekt sätt att se Fethiyes storslagna kustremsa samtidigt som man bara kan luta sig tillbaka i solstolen och bli serverad kulinariska läckerheter.

Uppdateringar

Turkiet - Sveriges semestermål året runt