Bodrum

Staden Bodrum, belägen precis där Medelhavet och Egeiska havet möts, är ett semestermål som imponerar på även den mest världsvane resenären. I staden finns ett fantastiskt nattliv där semesterfirarna är ute på stan tills solen går upp. Strandlivet är naturligtvis också av högsta klass, med många olika stränder att välja mellan. Samtidigt som Bodrum är en modern semesterort har staden också en mycket rik historia. Bodrum har under historien varit en viktig plats för både romare, bysantier, perser och greker.

Tips på aktiviteter i Bodrum stad

Eftersom det finns så mycket att göra och se i Bodrum kan det vara smart att planera sin semester lite grann innan man åker iväg. Här är några tips på aktiviteter i Bodrum stad. Ett givet mål är de gamla delarna av staden där shoppingen är utmärkt. Mattor, hantverk och smycken är exempel på varor som både har mycket god kvalitet och är billiga. Mellan inköpen kan det vara en god idé att vila benen en stund på ett café och prova på det klassiska turkiska kaffet.

Bodrum är en stad som är känd för sina fantastiska restauranger som specialiserar sig på alla typer av fisk- och skaldjursrätter. Råvarorna, som alltid är dagsfärska, tillreds på klassiskt turkiskt vis med stor kärlek och omsorg. Ett besök i Bodrum är inte komplett utan ett besök på en fiskrestaurang.

Även nattlivet i Bodrum är något alldeles extra. Det som är lite speciellt med stadens nattliv är att det inte bara är utländska turister som är ute sent på kvällarna. Bland festdeltagarna finns både Bodrums egen befolkning och semesterfirare från hela Turkiet. I Bodrum ligger Turkiets största och mest populära nattklubb, Halikarnas. Detta uteställe har plats för hela 5 000 personer. Här spelas musik för alla smaker. Modern dansmusik blandas med rock och hiphop. Den som tycker att Halikarnas är för stort har över 600 andra barer och uteställen att kryssa mellan.

Oavsett om man är historiskt intresserad eller inte rekommenderas ett besök på Bodrums slott. Det var korsriddarna Malteserorden som uppförde slottet under tidigt 1400-tal i syfte att ha en befästning som skydd mot seljukturkarnas framfart. I dag är slottet hem för ett museum för undervattensarkeologi.

Utflykter utanför Bodrum

Från Bodrum kan man göra dagsutflykter med båt till den grekiska staden Kos. Här kan man spendera en dag i solen med shopping och besök på restauranger med traditionell grekisk mat. Vill man åka ut på havet, men inte är intresserad av ett besök på Kos, kan man boka en båtutflykt med en traditionell gulet-båt.

Vid kusten utanför Bodrum finns många mindre orter och byar som erbjuder en annan atmosfär än den som råder i Bodrum stad. Med hyrbil eller minibussar (dolmus) är det enkelt att ta sig mellan lugna byar, historiska sevärdheter och avskilda badvikar. Några platser som är värda ett besök är Gümbet, Ortakent och Türkbükü. Gümbet, strax väster om Bodrum, erbjuder många aktiviteter för den som tycker om vattensporter. Ortakent är turkarnas egna favoritplats. Den två kilometer långa stranden räknas som en av de bästa på hela Muglahalvön. Türkbükü är platsen nummer ett för den som söker lyx. Här ligger de mest exklusiva hotellen och de bästa restaurangerna.

Uppdateringar

Turkiet - Sveriges semestermål året runt