Belek

Belek är resmålet för den som vill ha det lugnt och skönt på semestern. Faktum är att Belek är en mycket liten stad, med bara cirka tusen åretruntboende. Staden, som ligger precis mitt emellan Antalya och Side i Antalyabukten, är en exklusiv semesterort där lyx och klass står i centrum. De flesta hotell är fyrstjärniga eller femstjärniga och det sparas inte på omtanken om semesterfirarna.

Till skillnad från Beleks grannar på kusten, Alanya, Antalya och Side, har Belek inget färgsprakande nattliv. Det finns naturligtvis barer och restauranger, men de flesta som åker till Belek vill bara ta det lugnt, spela golf, njuta av sol och bad och kanske ta en spabehandling eller två. De vidsträckta stränderna med kritvit sand är en fröjd för ögat och man kan bara inte göra annat än att slappna av när man känner brisen från Medelhavet i ansiktet. Vill man spendera någon dag i lite mer myllrande städer och kanske ge sig ut på stan för drinkar efter en god bit mat ligger Antalya bara en kort resa bort med minibuss (dolmus) eller taxi.

Natur- och kulturupplevelser i Belek

Några mil väster om Belek ligger Kurşunluvattenfallet. Det är verkligen en upplevelse att vandra en stund genom den täta pinje- och tallskogen för att sedan komma fram till lagunen där vattenfallet är beläget. Platsen är perfekt för en dagsutflykt med tillhörande picnic.

Den antika amfiteatern i Aspendos, strax nordväst om Belek, är ett annat utflyktsmål som kan rekommenderas. Teatern används faktiskt än i dag. Under sommarmånaderna kan man se balett- och operaföreställningar i Aspendos.

Golf i världsklass i Belek

En majoritet av alla semesterfirare i Belek är ute efter en golfupplevelse utöver det vanliga. I Belek ligger inte mindre än sex golfbanor av mycket hög klass. En av banorna håller faktiskt mästarskapsklass. Faktum är att man kan säga att Belek är uppbyggt kring tanken att vara Turkiets främsta golfstad. Ser man en karta över Belek är det lätt att hålla med om det påståendet. Golfbanorna ligger som ett radband mellan stranden och staden.

Den första golfbanan byggdes så sent som 1994, men sedan har utvecklingen gått fort. De tre banor som kan rekommenderas lite extra är Lykia Links, Papillon Golf Club och Cornelia Golf Club. Dessa banor är ritade för att passa alla typer av golfare, från nybörjare till riktiga proffs. Lykia Links är, som namnet antyder, en linksbana som löper utmed stranden. Papillon Golf Club är mästerskapsbanan i Belek. Det är en lång golfbana men samtidigt har banan extremt breda fairways. Banan är alltså ganska förlåtande för nybörjarens slicar och hookar. Cornelia Golf Club är ritad av legendaren Nick Faldo och består av 27 hål som kan spelas som tre olika slingor. Bara namnen på slingorna – King Course, Queen Course och Prince Course – kan göra golfentusiasten spelsugen.

Om man vill åka till Belek för att spela golf finns det några saker att tänka på. Först och främst är det en fördel om man bokar greenfeepaket i samband med resebokningen. Belek är otroligt populärt bland golfare från hela världen, och under högsäsong kan det faktiskt vara fullbokat långa tider på banorna. En annan sak att tänka på är att det kan vara smart att åka till Belek när klimatet är som bäst. Under vintern, november-februari, är klimatet kyligt och regnigt. Under juli-augusti (högsäsong) kan det vara lite för varmt för golf, även om Medelhavets bris fläktar lite.

Uppdateringar

Turkiet - Sveriges semestermål året runt