Antalya

Antalya är huvudstaden på den turkiska rivieran. Vi svenskar känner Antalya som ett populärt resmål för soltörstande charterresenärer, men faktum är att Antalya är en riktig storstad, med nära en miljon invånare. Staden har vuxit mycket de senaste årtiondena och är nu en modern metropol. Samtidigt han man bevarat den gamla stadskärnan. Innanför de gamla stadsmurarna råder bilförbud och här kan man strosa omkring och känna atmosfären från det ottomanska riket.

Staden ligger på en höjd vid havet. Bakom staden tornar höga berg upp sig. Bergen fungerar som en oas för många i den inhemska befolkningen när sommarhettan är som värst. Naturen är storslagen och i bergen finns två fantastiska vattenfall, Düden och Kurşunlu.

Antalya är en mycket gammal stad. Det sägs att det var Attalos den andre, kung av Pergamon, som grundade staden 150 år f.Kr. Tanken var att staden skulle vara bas för kungens flotta. Det är som hamnstad som Antalya har varit en strategiskt viktig plats i såväl Romarriket och det Bysantiska riket som det Ottomanska riket.

Äventyr i och kring Antalya

Antalyas storlek gör att det finns något för alla resenärer. För sol och bad är staden med dess omgivningar naturligtvis ett paradis. Havet är badvänligt året om och det finns flera berömda stränder att slappna av på. Stranden i Lara-området, ungefär en mil utanför staden, är kanske den vackraste stranden på hela den turkiska rivieran. Den enorma stranden Konyaaltı är också värd ett besök.

Söker man äventyr utöver sol och bad, båtutflykter, snorkling, med mera så kan Antalya erbjuda två lite mer udda aktiviteter. Ungefär fem mil utanför Antalya ligger Saklıkent Ski Resort – en plats för utförsåkning. Mellan november och maj är pisterna öppna för den som vill kombinera solsemestern med lite slalom. Eftersom det är så nära mellan Antalya och Saklıkent kan man faktiskt bada i havet bara någon timme efter att man knäpper upp pjäxorna efter det sista åket.

En annan populär aktivitetet i Antalya är forsränning. En bit utanför Antalya ligger nationalparken Köprülü som erbjuder goda möjligheter till ett äventyr tillsammans med människor från hela världen. Precis som andra utflykter i Turkiet så blir man väl omhändertagen. Transporter, måltider och lån av utrustning ingår i priset.

Upplev Turkiets historia i Antalya

Den som är intresserad av historia har många platser att besöka i och omkring Antalya. Cirka fem mil öst om staden ligger Aspendos, som under romartiden var en viktig handelsplats. Här fanns  en enorm teater, vilken faktiskt står kvar i ganska gott skick. Teatern har plats för 15 000 åskådare och används för opera- och balettföreställningar under sommarmånaderna.

En annan plats av historiskt intresse är Faselis, en ruinstad utanför Antalya. Under sin storhetstid var staden en viktig hamn och handelsplats i det lykiska riket. Staden blev dock snart ett tillhåll för sjörövare vilket gjorde att romarna ödelade staden cirka år 76 f.Kr. Det som är spännande är att lämningarna i Faselis är relativt välbevarade. Många gator och torg, romerska bad samt akvedukter finns kvar.

Andra antika städer väl värda en dagsutflykt är Perge och Demre. På båda dessa platser finns lämningar från forna glansdagar. Perge har välbevarade teatrar och romerska bad. I Demre finns bland annat en nekropol – en begravningsplats – med gravar som är uthuggna i berget.

Uppdateringar

Turkiet - Sveriges semestermål året runt