Ankara

Anatoliens pärla Ankara är Turkiets huvudstad och näst största staden i landet efter Istanbul.  Ankare ligger på en bergsplatå i mitten av landet, vilket gör att det råder ett fastlandsklimat i staden. Somrarna är mycket varma och på vintrarna är det ofta minusgrader.

Ankaras historia går tillbaka till Hittiternas kejsardöme, men det var när seljuq-turkarna gjorde sina landvinningar under 1000-talet som Ankara blev en riktig stad och etablerades som ett viktigt handelscentrum. Under denna tid blev staden känd som Angora. Det är faktiskt från Ankara som den berömda Angora-ullen kommer.

År 1923, när turkiska nationalister gjorde sig av med det ottomanska riket och i stället införde den turkiska republiken, blev Ankara huvudstad i Turkiet. Sedan dess har staden vuxit enormt. 1923 bodde bara ungefär 35 000 personer i Ankara. Nu bor över fyra miljoner människor i staden.

I dag har Ankara två ansikten. Den gamla staden, med antika byggnader och smala gränder ligger i området Ulus. Den nyare delen av staden, Yenişehir, har karaktären av en modern storstad med skyskrapor, exklusiva hotell och köpcentra.

Sevärdheter i Ankara

Eftersom staden ligger långt ifrån havet är Ankara inte det första valet för den som vill spendera semestern på stranden för sol och bad. En av de mest populära besöksmålen inne i staden är Atakule, ett telekommunikationstorn i Çankaya-distriktet. Längst upp i tornet finns en restaurang som roterar 360 grader. Det tar en timme för restaurangen att göra ett varv. I tornet finns även en terass från vilken man har en fantastisk utsikt över hela staden. På markplan finns flera restauranger, caféer och även en biograf. En sak som är bra att känna till är att man tar sig till toppen i en glashiss. Inget för den höjdrädde alltså!

En vistelse i en turkisk stad är inte komplett utan ett besök bland antika ruiner. I Ankara finns välbevarade lämningar av romerska bad, daterade till 200-talet e.Kr. Om besöket inspirerar till att själv besöka ett klassiskt turkiskt badhus, hamam, finns många alternativ i staden.

Ankara är en stad som hela tiden växer, åt alla håll. Nya stadsdelar växer fram med jämna mellanrum och det kan vara svårt som besökare att på egen hand ta sig fram i staden. Som tur är finns taxibilar i överflöd. Det är dessutom billigt att åka taxi i Turkiet.

Shopping i Ankara

Shoppingen i Ankara slår det mesta. Här finns allt ifrån små hantverksbutiker till enorma shoppinggallerior. Den som vill göra fynd när det gäller smycken, mattor, läderprodukter och tyger gör gott i att besöka ”vävarnas gata”, Çıkrıkçılar Yokuşu, i gamla stan. I närheten ligger också Ankara slott. Vid ingången till slottet kan man handla frukt, nötter och orientaliska kryddor. Missa inte heller chansen att smaka på det turkiska vinet.

I galleriorna märks verkligen att Turkiet har gått från att vara en jordbruks- och turistekonomi till att bli ett modernt i-land. Ankaraborna har pengar och gillar att roa sig. Det är i princip ingen skillnad på en shoppinggalleria i Sverige jämfört med en i Turkiet. Galleriorna Real och Ankamall är enorma och här kan man spendera dagar i de olika butikerna. Armada och CEPA är två shoppinggallerior  strax utanför centrum som erbjuder bra shopping.

Uppdateringar

Turkiet - Sveriges semestermål året runt