Alanya

Alanya, mitt på den turkiska rivieran, är ett riktigt semesterparadis för den som tycker om sol och bad. Staden har två stora stränder, på var sin sida om den så kallade Alanyaklippan. I väster ligger Kleopatrastranden och till öster ligger Östra stranden. Båda stränderna sjuder av liv och det arrangeras vattensporter av alla möjliga slag. Vindsurfing, parasailing och trampbåt är några av de aktiviteter man kan prova på. En aktivitet som är speciell för Alanya är en tur med de så kallade bananbåtarna. En bananbåt är en uppblåsbar båt med plats för ungefär tio personer. Båten dras av en motorbåt. Det går riktigt fort och det gäller att hålla i sig ordentligt.

Turistlivet i Alanya började redan på 1950-talet. Det första hotellet byggdes 1958 och sedan dess har utvecklingen sakta men säkert gått framåt. I dag finns över 160 000 hotellsängar i staden. Under sommarmånaderna mer än fördubblas faktiskt stadens befolkning.

Det finns tecken som tyder på att området omkring Alanya befolkades redan i förhistorisk tid. I historisk tid är den första noteringen från 1200-talet, då folkslaget seljukerna grundade staden som Alaiye.

Alanya har ett nattliv som slår det mesta

Alanya är ett populärt semestermål för många ungdomar. Nattlivet är därför inriktat lite mer mot en yngre publik, med nattklubbar och diskotek. Barer finns lite överallt i staden, men är det en helkväll på stan som lockar är det till marinan man ska bege sig. Här går man mellan barerna och nattklubbarna och njuter av ett pulserande nattliv utan att betala inträde.

Robin Hood är ett enormt uteställe med dansgolv och barer på tre våningar, varav den översta våningen är belägen på en terass. Här blandas skandinaver, tyskar, holländare och ryssar på de näst intill alltid fulla dansgolven. Värt att komma ihåg är att det är olika musikinriktning på varje dansgolv, så tröttnar man på en musikstil är det bara att besöka nästa våning.

Crazy Horse är ett annat stort uteställe i Alanyas marinaområde. Här är det lite mer fokus på maten än på Robin Hood. Man behöver dock inte vara orolig för att feststämningen ska utebli. Framåt midnatt fullständigt exploderar klubben i ett jätteparty.

En så kallad turkisk afton är något som alla resenärer till Turkiet borde uppleva och Alanya är en perfekt plats för detta. En turkisk afton börjar med traditionell turkisk mat där man får äta så mycket man orkar. Därefter bjuds det på underhållning med musik och magdans.

Arkeologi i Alanya

En tur till Alanyas borg, belägen på den klippa som delar staden i två delar, är verkligen ett måste under Alanyabesöket. Det är en ganska mödosam promenad upp till borgen, men när man väl är uppe på toppen har man en fantastisk utsikt över hela staden. Glöm inte att kika in i kyrkan som finns belägen vid borgen.

Ett besök på det historiska muséet kan också rekommenderas. Området omkring Alanya är rikt på arkeologiska fynd och många sällsynta objekt finns att beskåda på muséet. Här finns uråldriga mynt och statyer, lergods och vapen. Muséets riktiga dyrgrip är dock en bronsstaty av legenden Herkules.

Uppdateringar

Turkiet - Sveriges semestermål året runt