Topkapı Palace Museum

Topkapi Palace MusemTopkapıpalatset i Istanbul är ett komplex av byggnader som sträcker sig över ett stort område. Palatset, som heter Topkapı Sarayt (kanonportspalatset) på turkiska, började byggas år 1459 och började användas som ett administrativt centrum för det osmanska riket ungefär fem år senare. Det tog dock mer än 100 år att färdigställa hela palatset. De osmanska härskarna, sultanerna, använde även palatset som residens. Innanför murarna bodde så många som 5 000 personer. Här fanns en moské, ett sjukhus och ett bageri. Totalt sträckte sig palatset vid sin storhetstid över en yta på 700 000 kvadratmeter. Muren, som löpte runt hela palatset, var nära fem kilometer lång.

Topkapıpalatset ligger på en kulle med en suverän utsikt över alla Istanbuls vatten. I nordväst ligger
floden Haliç-i Dersaadet (Gyllene hornet). I söder ligger Marmarasjön, och tittar man åt nordöst ser man Bosporen.

I dag är delar av Topkapıpalatset ett museum. Det var det moderna Turkiets grundare, Atatürk, som beslutade att palatset skulle öppnas för allmänheten. En besökare till palatset är relativt fri att utforska byggnaderna på egen hand, även om alla delar av palatset givetvis inte är öppna. Man beräknar att det skulle ta ungefär en halv dag att besöka varje öppen del av palatset.

Reliker, mytiska föremål och ett enormt harem

Besökarna till museet möts först av en stor port. Väl igenom denna kommer man till en stor gårdsplan. Här finns några lämningar från den bysantiska perioden och en vacker park. Här står också en kyrka som dateras till 500-talet e.Kr. Längst in på gårdsplanen, invid nästa port ligger biljettluckorna.

Den andra porten leder till en andra gårdsplan. På den högra sidan ligger palatsets gamla kök. Under palatsets guldålder kunde upp mot tusen kockar arbeta samtidigt med att laga mat till palatsets invånare. I dag finns vackra samlingar av asiatiskt porslin i de gamla kökslokalerna. På den vänstra sidan finner man en utställning av vapen, i det som en gång i tiden var en plats där palatsets huvudpersoner tog emot gäster.

Den tredje porten leder till en gårdsplan där man bland annat hittar palatsets skattkammare. Här finns rikt utsmyckade knivar, ädelstenar, diamanter och ljusstakar i rent guld. I skattkammaren finner man också relikerna från Johannes Evangelisten. Till vänster finner man en avdelning med andra religiösa reliker. De mest framstående relikerna är de som kommer från profeten Muhammed.

Palatsets harem ligger i anslutning till vapenutställningen. Denna del av palatset består av en stor mängd mindre rum för sultanens fruar och konkubiner. Historien förtäljer att det under en tid bodde över 470 kvinnor i haremet. Det finns guidade turer i haremet för den som är rädd att gå vilse.

Öppettider och priser

Topkapı Museum är öppet alla dagar utom tisdagar, mellan 09:00–17:00. Under sommarmånaderna stänger museet klockan 19:00. Inträdet kostar 20 TRY för vuxna. För haremet behöver man lösa en extra biljett som kostar 15 TRY.

Så här hittar du till Topkapı Museum

Topkapı Museum ligger i den gamla staden på den europeiska sidan av Istanbul, i stadsdelen Sultanahmet. Topkapı-palatset är en av Istanbuls största sevärdheter så det är inte svårt att ta sig till museet på egen hand – det är bara att följa skyltarna.

Besök museets hemsida

Uppdateringar

Turkiet - Sveriges semestermål året runt