The Museum of Anatolian Civilizations

Ankara Museum of Anatolian CivilizationsMuseet Anadolu Medeniyetleri Müzesi, eller The Museum of Anatolian Civilizations, ligger i en 1400-talsbyggnad, som en gång i tiden var en täckt basar, där man handlade med den för Ankara så typiska angoraullen. Det var 1951 som byggnaden gjordes om till ett museum. Museet ligger precis nedanför Ankaras citadell.

Museet omfattar ett antal permanenta utställningar om anatolisk arkeologi. Utställningarna är organiserade i kronologisk ordning. Det innebär att en besökare till museet först kommer till den avdelning som visar arkeologiska fynd från forntiden. En rundtur avslutas sedan med utställningen för den ottomanska perioden. Museum of Anatolian Civilizations är ett av de mest berömda, och rika, museerna i Europa och Mindre Asien. Faktum är att museet blev utsett till European Museum of the Year 1997, den första gången utmärkelsen delades ut.

Arkeologiska fynd från alla de anatoliska civilizationerna

Människor har bott i nuvarande Turkiet i tusentals år. Här finns några av de allra äldsta bosättningarna forskarna känner till. I museets avdelning för forntiden kan man beskåda arkeologiska fynd som är över 10 000 år gamla. I utställningen kan man bland annat se verktyg av sten och djurben.

Under neolitikum (yngre stenåldern) började människan odla spannmål och andra grödor. I utställningen om neolitikum finner man som besökare lerkärl, skulpturer, väggmålningar och jordbruksredskap. Den här delen av museet är mycket populär, mycket på grund av de fantastiska väggmålningarna.

Museets avdelning för bronsålderskulturerna är mycket intressant. När folken i Anatolien lärde sig blanda koppar och tenn kunde de börja skapa vackra statyer, smycken och små figurer.

För den som är intresserad av språk är sektionen med fokus på de assyriska handelskolonierna av största intresse. Mellan år 1950–1750 f.Kr. började de anatoliska folken använda skriftspråk. I museet finns stenar och metallblock med otaliga inskriptioner att beskåda. Från denna period har arkeologerna även hittat mängder av andra intressanta fynd. Assyrierna var nämligen mycket intresserade av att idka handel med folken i Anatolien, vilket medförde att anatolierna och assyrierna fick ta del av varandras kulturer. Man har hittat fantasifulla dryckeskärl av olika metaller, nya typer av vapen, ädelstenar som inte finns naturligt i dagens Turkiet, samt keramik och mosaiker.

Mellan år 1750 och år 500 f.Kr. blev Anatolien hemvist för ett stort antal kulturer. Hittiterna var först. Därefter kom frygierna från Balkanhalvön, riket Urartu, lydierna, lykierna och många andra folkslag. Fram till år 500 f.Kr. levde ett stort antal folkslag tillsammans på den anatoliska halvön. Alla dessa folkslag hade sin egen kultur, även om de många gånger var mycket lika, till exempel vad gäller vilka gudar de tillbad. Museet har en avdelning för de flesta av de anatoliska kulturerna, från hittiterna till den klassiska perioden som inleddes ungefär år 500 f.Kr.

En relativt stor del av museet är tillägnad arkeologiska fynd från antiken, med grekiska, hellenistiska, romerska och bysantiska artefakter. Här hittar man objekt som inte kan värderas i pengar. Smycken och statyer i rent guld samsas i montrarna med vackra krus i silver och marmor.

Öppettider

Museet är öppet alla dagar utom måndag, mellan 08:30–17:00, under vinterhalvåret. Under sommaren är museet öppet alla dagar.

Adress

Anadolu Medeniyetleri Müzesi,
Gözcü Sokak No:2 06240 Ulus
ANKARA

Uppdateringar

Turkiet - Sveriges semestermål året runt