Pera Museum

Petra MusemPera Museum, eller Pera Müzlesi på turkiska, ligger i stadsdelen Beyoglu i Istanbul. Museet är inhyst en vacker viktoriansk 1800-talsbyggnad, som tidigare fungerade som hotell. Pera Museum ligger vackert med utsikt över det ”gyllene hornet” (Haliç-i Dersaadet), en flod som rinner genom den europeiska delen av Istanbul. Pera Museum grundades 2005 av stiftelsen Suna and İnan Kıraç Foundation. Det är ett privat konstmuseum.

Väl innanför museets portar har man en magnifik upplevelse framför sig. Här finns totalt fem våningar fulla av värdefulla konstskatter. Ett bra tips är att ta hissen upp till den översta våningen och sedan långsamt ta sig nedåt, våning för våning.

Fina konstsamlingar från Medeltiden och framåt

I Pera Museum finns totalt över 300 konstföremål från den rika turkiska konsthistorien. Varje våning har ett visst fokus, även om det inte är ovanligt att man flyttar om en del avdelningar när någon tillfällig utställning ska visas.

De permanenta avdelningarna är tre till antalet och omfattar anatoliska vikt- och längdmått, keramik och mosaik från staden Kütahya i Turkiets inland samt orientalisk konst. Den första avdelningen, som innehåller anatoliska vikt- och längdmått, är mycket intressant för den besökare som vill lära sig mer om turkisk historia. Här finns instrument i koppar, mässing, järn och stål.

Keramiken från Kütahya är vida känd i såväl Europa som Asien för sin kvalitet och sina fantastiska utsmyckningar. Vill man uppleva mosaikklädda byggnader och sagolik keramik ska man givetvis bege sig till staden Kütahya, men ett besök i Pera Museum är det näst bästa valet.

Den tredje avdelningen är dock kanske den mest intressanta för besökare till Pera Museum. Denna permanenta avdelning omfattar mer än 300 målningar från 1600-talet till tidigt 1800-tal. Många av målningarna är exempel på så kallad europeisk orientalisk konst, det vill säga att tavlorna är målade av européer som var fascinerade av konstspråket i det ottomanska riket. Här finns också ett antal tavlor målade av Osman Hamdi Bey, en av de få inhemska konstnärerna när det handlar om orientaliska motiv. Museets främsta konstverk är Kaplumbağa Terbiyecisi, eller ”sköldpaddstränaren”, som beräknas vara värd upp mot 50 miljoner svenska kronor.

I tillägg till de permanenta utställningarna finns även tillfälliga utställningar. Dessutom omfattar museet ett aktivitetsområde för besökarna, där man kan få djupare kunskaper om museets mästerverk. På entréplan finns en butik och ett café. I källaren finns ett aktivitetsrum för barnen. Pera Museum är alltså ett bra utflyktsmål för hela familjen.

Museet är under ombyggnad för att kunna ta emot fler besökare. En av tillbyggnaderna kommer att hysa en avdelning för ytterligare en permanent utställning, med fokus på anatolisk kultur.

Öppettider och priser

Museet är öppet tisdag till söndag varje vecka. Tisdag–lördag är öppettiderna 10–19. Lördagar är museet öppet mellan 12–18. Måndagar är museet stängt.

Inträdet till Pera Museum i Istanbul kostar 7 turkiska lira för vuxna (5 lira per person med grupprabatt). Studenter, lärare och personer över 60 år betalar 3 lira. Barn går in gratis.

Adress till Pera Museum

Meşrutiyet Caddesi No. 141
34443 Tepebaşı – Beyoğlu – İstanbul, Turkey
Länk till hemsida

Uppdateringar

Turkiet - Sveriges semestermål året runt