Hagia Sophia Museum

Hagia Sophia MusemHagia Sophia Museum ligger i en av världens mest imponerande byggnader, mitt i Istanbul. Den första byggnaden som uppfördes på platsen var Konstantinopels katedral, som byggdes som ett monument och en plats för tillbedjan i det nyligen bildade Östromerska riket. Denna byggnad brändes dock ner vid flera tillfällen. Efter den sista branden beslutade kejsare Justinianus den förste att världens mest imponerande kyrka skulle byggas på platsen.

Hagia Sophia, den ”heliga visheten”, byggdes mellan år 532 – 537. Under nära 1 000 år var Hagia Sophia den största och viktigaste kyrkan i världen. Även efter det fjärde korståget, då det traditionella ortodoxa biskopssätet i Konstantinopel (nuvarande Istanbul) ersattes med ett katolskt biskopssäte, kvarstod Hagia Sophia som den viktigaste platsen för kristendomen.

År 1453 intogs Konstantinopel av ottomanerna. Strax därefter gjordes kyrkan om till en moské. De fyra minareterna som i dag pryder byggnadens fyra hörn uppfördes och de vackra kristna mosaikerna inuti byggnaden täcktes över. Under 1700-talet uppfördes ett antal bibyggnader till Hagia Sophia, bland annat flera mindre moskéer, ett bibliotek och en fontän.

Sevärdheter i Hagia Sophia

Kemal Atatürk, det moderna Turkiets grundare, ansåg att många berömda platser och byggnader i Turkiet skulle vara öppna för alla, oavsett religiös tillhörighet. Därför gjordes bland annat Hagia Sophia om till ett museum. I dag är det egentligen något konstigt att betrakta Hagia Sophia som ett museum – hela byggnaden är nämligen en fantastisk sevärdhet i sig.

När man först kommer till byggnadens enorma gårdsplan finner man ruiner från en av de tidiga katedralerna som uppfördes på platsen. Vid ingången till huvudbyggnaden står urnor av alabaster för att markera att man träder in i en helig byggnad.

Byggnadens skepp, eller nav med ett annat namn, är en mäktig upplevelse. Med en enorm takhöjd, och pelare och kolonner som sträcker sig längs med hela skeppet, är det svårt att inte bli förbluffad över vilka kunskaper om byggnadskonst som fanns redan på 500-talet. I skeppet finns sammanlagt åtta större väggprydnader med mycket vacker kalligrafi, sultanens egna bönerum och en kröningstron. På vänster sida, från ingången sett, kan man beskåda en rad av avbildningar av Medeltidens biskopar.

Byggnadens absid, det vill säga den plats där koret står, är täckt av en enorm kupol. Det är samma kupol som syns på långt håll utanför byggnaden. Här står en mimbar – den predikstol där muslimska imamer predikar. Här finns också en av de vackraste och mest berömda mosaikerna i världen. Mosaiken föreställer Maria och Jesusbarnet. Vid sidan av denna mosaik kan man beskåda en mosaik av ärkeängeln Gabriel.

Gallerierna i byggnadens övervåning omfattar mängder av mosaiker och andra rariteter. Här ligger också Enrico Dandolo, ledaren för det fjärde korståget, begravd. Mahmut den förstes bibliotek är också värt en närmare beskådan.

Öppettider och priser

Det kostar 10 turkiska lira (TRY) att besöka Hagia Sophia Museum. Museet är öppet 09:00–16:30 alla dagar utom måndagar, året runt.

Adress

Ayasofya Meydani

Sultanahmet

Istanbul

Mer information om Hagia Sophia Musem på deras hemsida.

Det enklaste sättet att ta sig till museet är genom att ta spårvagn eller buss till hållplatsen. En tur med taxi är givetvis också ett bra alternativ.

Uppdateringar

Turkiet - Sveriges semestermål året runt