Ethnography Museum of Ankara

Ankaras etnografiska museum ligger i en underbart vacker byggnad mitt emot Ankaras operahus. Museets samlingar är givetvis målet med besöket, men byggnaden i sig är väl värd att utforska. Byggnaden är utformad som ett gammalt turkiskt palats, med pelare och en stor kupol. Stenväggarna är täckta av puts av sandsten. Ingången består av 28 trappsteg, kantade av pelare. Väl inne i museet går det inte att undvika att fascineras av gårdsplanen belägen under kupolen. Den är kantad av pelare och har en alldeles speciell atmosfär.

Det var Turkiets utbildningsdepartement som beställde uppförandet av museet. Byggnaden ritades av arkitekten Arif Hikmet Koyunoglu och stod klar år 1930.

Det etnografiska museet är tillägnat de kulturer och civilisationer som har funnits i Turkiet under forntiden och antiken fram till våra dagar. Här fanns också Mustafa Kemal Atatürks sarkofag under en period av 15 år, under tiden man byggde Anıtkabir, där Atatürks kvarlevor nu ligger. Framför ingången till museet står i dag en bronsstaty av Atatürk, det moderna Turkiets skapare, till häst.

Mängder av fantastiska reliker från en svunnen tid

Samlingarna i Etnography Museum of Ankara omfattar lämningar från såväl det seljukiska riket och den ottomanska perioden som artifakter från olika tider från Turkiets många regioner. En del av museet är också tillägnat Atatürk.

Direkt till höger om ingången finns en avdelning som är tillägnad den mer nutida anatoliska kulturen. Här finns en sektion som förklarar bröllopsceremonier och där fantastiska bröllopsklänningar finns att beskåda. I denna avdelning finns också en mycket fin samling av turkiska mattor och en passage där den turkiska kaffekulturen förklaras. Samlingen av turkiska mattor är en syn i sig. Här kan man beskåda olika mattor och kilim från alla Turkiets välkända områden för mattillverkning. I samlingen finns de finaste mattorna från bland annat Milas, Ladik, Kula, Kırsehir och Karaman.

Direkt till vänster om ingången ligger en avdelning med såväl uråldiga artifakter av trä som en enormt vacker samling av tegel, kakelplattor, glasföremål och mosaiker. Samlingen av porslin och kakelplattor från Kütahya är förmodlingen den finaste av sitt slag i världen, museet i själva staden Kütahya inkluderat. I Besim Atalay-rummet finns fina exempel på kaligrafier från den ottomanska perioden. Träföremålen är magnifika, särskilt eftersom de är så välbevarade. Här finns den seljukiske sultanen Keyhüsrevs tron från 1200-talet, en niche från moskén i Tashur Pasa (1100-tal) och en träsarkofag från 1300-talet.

Atatürks sarkofag var placerad på den inre gårdsplanen mellan 1938 och 1953. Gårdsplanen har bevarats så som den såg ut under den här perioden – detta som en vördnadsgest gentemot Atatürk. Rummet är klätt i vit marmor och har ett antal inskriptioner.

En särskild avdelning i museet är inrett som ett gästrum i ett traditionellt hus från 1600-talets Ankara. I rummet finner man tidstypiska textilier, kläder och möbler.

Öppettider och priser

Ethnography Museum of Ankara är öppet mellan 08:30–17:00 alla dagar utom måndagar. Inträdet är gratis.

Adress till Ethnography Museum of Ankara

Museet ligger mitt emot Ankaras operahus. Det finns en tunnelbanestation vid Ulus, precis i närheten av museet.

Türk Ocağı Caddesi
Talat Paşa Bulvari
Namazgah
Ankara

Läs mer på deras hemsida

Uppdateringar

Turkiet - Sveriges semestermål året runt