Ephesus Museum

Ephesus Museum, eller Efes Müzlesi på turkiska, ligger i Selçuk i västra Turkiet. Den närmaste storstaden är Izmir, som ligger cirka sju mil norrut. Museet ligger mitt i staden Selçuks stadskärna – faktiskt precis bredvid stadens turistbyrå, och inte långt från Sankt Johns basilika (St Jean Kilisesi), som är en sevärdhet i sig.

Man ska inte förväxla detta museum med Ephesosmuseet i Wien, Österrike. Faktum är att det finns tre olika samlingar av artefakter från Efesos i världen. Från det att utgrävningarna startade år 1867 fram till 1905 flyttades alla konstverk och andra lämningar till British Museum i London. Mellan 1905 och 1923 togs de rika fynden från området omkring Efesos till Wien, Österrike. Därefter förbjöd den nybildade republiken Turkiet export av föremål från antiken. Samtidigt beslutades att man skulle bygga ett eget museum. Det museum som man kan besöka i dag stod färdigt 1983.

Ephesus Museum omfattar de statyer, hantverk och andra arkeologiska lämningar som arkeologerna har grävt fram ur den antika staden Efesos. Här finns också vissa artefakter från Artemistemplet i Efesos och även noterbara lämningar från några av de andra antika städerna i närheten.

Rum efter rum med fascinerande artefakter

Vissa museum visar upp sina föremål i kronologisk ordning, medan andra använder olika teman. Ephesus Museum är ett exempel på det senare. Här är varje avdelning noggrannt namngiven efter vilka typer av föremål som går att finna i respektive avdelning. The Gladiators Section, The Hall of the Fountain och The Hall of Artemis är bara några av de avdelningar som museet kan ståta med. Vissa av föremålen i museet är placerade bakom glas, men en förvånande stor mängd objekt ligger helt fritt så att man beskåda dem på riktigt nära håll, och även vidröra dem.

Beautiful Artemis - Från ca år 100 e.KrDen första avdelningen i museet är den som handlar om romartiden. Här finns föremål som bevarats under jord i nära två millennier. Några av de främsta objektet i den här avdelningen är en bronsstaty av kärleksguden Eros, vilken förmodligen har suttit på en fontän en gång i tiden. Här finns också en fresk av den grekiske filosofen Socrates och en staty av den egyptiska gudomen Bes.

Andra imponerande syner i Ephesus Museum är de statyer som under antiken och romartiden prydde de många fontäner som fanns i staden. Här finns en staty av Afrodite, dock utan huvud, och flera statyer av Dionysus.

Museets främsta föremål är dock de två statyerna av Artemis. Dessa två statyer är enorma och har en alldeles egen avdelning i museet. Den ena statyn, ”Great Artemis”, är från 200-talet e.Kr., medan den andra, ”Beautiful Artemis” dateras till det första århundradet e.Kr. Artemis var en gudinna i den grekiska mytologin. Hon var kyskhetens och jaktens gudinna. Dessutom var hon den gravida kvinnans beskyddare.

Öppettider och priser

Ephesus Museum är öppet tisdag till söndag mellan 8:30 och 18:00. Det kostar ungefär 20 kronor att gå in som vuxen. Barn går in gratis.

Så här hittar man till Ephesus Museum

Efes Müzesi, vid Atatürk Caddesi, vid turistbyrån i Selçuk. Ruinerna av den antika staden Efesos ligger strax utanför Selçuk.
Läs mer om Ephesus Museum

Uppdateringar

Turkiet - Sveriges semestermål året runt