Corum Arkeologiska Museum

Ingången till Chora MusemCorum Arkeologiska Museum, eller Kariye Müzesi på turkiska, är inhyst i en kyrka i Istanbul, Den heliga frälsarens kyrka i Chora. Kyrkan är en sevärdhet i sig och den räknas faktiskt som den näst vackraste bysantiska kyrkan i världen, efter Hagia Sophia – också den i Istanbul.
Delar av kyrkan dateras till tidigt 400-tal. Den största delen av den nuvarande byggnaden uppfördes dock mellan år 1077–1081. Strax därefter förstördes delar av kyrkan i en jordbävning, men byggnaden återuppfördes snart. Under 1300-talet fick byggnaden sitt nuvarande utseende. Mellan år 1315 – 1321 utfördes ett omfattande arbete med att dekorera byggnadens innertak och innerväggar med fantastiska målningar, fresker och mosaiker.

Museet öppnade 1958, efter en lång tids restaurering. Att restaureringen tog så lång tid beror på att
mosaiker och målningar var övertäckta med ett lager puts. Under lång tid fungerade nämligen byggnaden som en moské och det råder ett förbud mot ikoner i islam.

Corum Archaeological Museum är i dag en storslagen byggnad sett utifrån, men det är när man träder in i den gamla kyrkan som man verkligen blir imponerad. Väggar och tak är täckta av mosaiker, vackra målningar, fresker och skulpturer.

Fyra avdelningar med imponerande konstverk

Vid kyrkans huvudingång öppnar sig en narthex, eller förhall, som är ett mindre rum med hela kyrkoskeppets bredd. I Chora kyrka är förhallen uppdelad i två rum. Det yttre rummet är fyra meter brett och 23 meter långt och innehåller en imponerande mängd målningar och mosaiker. Mosaikerna är extremt välbevarade, vilket är mycket ovanligt för en så pass gammal byggnad. En anledning är förmodligen att den puts som lades på mosaikerna när byggnaden fungerade som en moské har fungerat som ett bra skydd.

Det finns totalt 16 kompletta mosaiker i den yttre förhallen. Mosaikerna följer ingen kronologisk ordning. Avbildningar av viktiga bibliska händelser blandas med personporträtt.

Den inre förhallen är minst lika imponerande som den yttre. En av de vackraste mosaikerna är den av jungfrumodern med barn som är placerad i den kupol som vätter mot norr. I den södra kupolen finns en mycket vacker mosaik av Kristus. Sammanlagt finns 15 mosaiker och målningar i den inre förhallen.

Själva kyrkoskeppet omfattar ett antal större konstverk. Kyrkoskeppet har tre kupoler, alla med rika utsmyckningar. Två av dessa är avbildningar av Jungfru Maria, medan den tredje är en bild av Kristus.

I kyrkans sidokapell, eller parecclesion med ett annat namn, finns flera sevärda fresker, det vill säga väggmålningar där färgen har lagts direkt på nylagd kalkputs. Här kan man beskåda underbara konstverk med avbildningar av Kristus, Johannes Döparen, Jungfru Maria och Moses.

Priser och öppettider

Museet är öppet alla dagar utom onsdagar, mellan 09:00–17:00. Inträdet kostar 15 turkiska lira för vuxna. Barn under 18 år går in gratis.

Så här tar man sig till Corum Archaeological Musem

Corum Archeological Museum ligger i stadsdelen Edirnekapı i Istanbul. Det är enkelt att ta sig till museet, antingen med taxi eller med buss. Det går bussar från Taksim-torget till Edirnekapi med jämna mellanrum.

Adress:

Kariye Müzesi
Kariye Camii Sokak
Edirnekapı
Istanbul
Turkiet

Besök museets hemsida här

Uppdateringar

Turkiet - Sveriges semestermål året runt