Atatürk and The War of Independence Museum

The War of Independence Museum (Kurtuluş Savaşi Müzesi) är beläget i stadsdelen Ulus i huvudstaden Ankara. Museet är inhyst i den byggnad som användes som hemvist för det turkiska parlamentet vid grundandet av den turkiska republiken.

Under det turkiska frihetskriget mellan 1921–1924 stod byggnaden som värd för ett antal mycket viktiga händelser, alltifrån antagandet av den turkiska nationalsången till avskaffandet av det ottomanska sultanatet.

Efter frihetskriget och de demokratiska förändringarna som skedde i anslutning till detta användes byggnaden som huvudkvarter för Turkiets republikanska parti och sedan som ett center för juridisk utbildning. Det var först år 1957 som byggnaden började byggas om till museum. Museet öppnade sedan för allmänheten 1961. Sedan 1981 är museet känt under sitt nuvarande namn.

 

Upplev den turkiska moderna historien på nära håll

För den som är intresserad av att lära sig mer om hur det moderna Turkiet grundades är The War of Independence Museum ett måste. Som besökare till museet har man ett stort antal rum och korridorer, fyllda med information, målningar och antikviteter att navigera mellan.

Mitt i byggnaden löper en lång korridor kantad av målningar av händelser och slag som inträffade under frihetskriget. Med hjälp av målningarna får man en bra grundläggande insikt om hur händelserna mellan 1918 och 1923 förlöpte.

Det finns totalt nio större rum, fem på vänster sida och fyra på höger sida om korridoren. På höger sida finner man först byggnadens bönerum (masjid). Därefter kommer man till presidenten Mustafa Kemals (Atatürk) privata rum. Man har inte ändrat på något i rummet, utan det ser ut precis som det gjorde när det moderna Turkiets landsfader bodde och verkade här. Det tredje rummet på höger sida om korridoren utgör den stora samlingssalen. Salen är möblerad precis som den var vid tiden då salen användes som samlingslokal för det turkiska parlamentet. En större inskription återfinns ovanför platsen där parlamentets ordförande hade sin plats. Texten står på arabiska och lyder ”Suveränitet tillhör Nationen”. Längst bort i korridoren ligger ett rum som tidigare användes som ett administrativt kontor. I dag kan man hitta en stor samling av olika lämningar från kriget. Vapen, några av Atatürks personliga tillhörigheter, den första flaggan för den nybildade republiken, tillsammans med sällsynta fotografier och dokument kan beskådas i detta rum.

På vänster sida av korridoren återfinner man först det rum som användes av regeringen och presidentens rådgivande församling. Här kan man lära sig mer om de ursprungliga medlemmarna i Turkiets första regering. Nästa rum var ett rum som användes av en kommitté för utredningar av olika slag. I detta rum finns den största samlingen av fotografier, dokument och värdefulla artefakter. Vill man fördjupa sig i det moderna Turkiets tidiga historia ska man definitivt ägna en hel del tid i detta rum.

Det tredje och fjärde rummet på vänster sida innehåller utställningar av dokument och fotografier från frihetskriget och tiden därefter. I det fjärde rummet återfinns en stor oljemålning av Atatürk och en stor mängd medaljer från kriget.

Det är enkelt att ta sig till museet, antingen med taxi eller med kollektivtrafik. Tunnelbanestationen Ulus ligger cirka 400 meter sydväst om museet.

Adress

Doğanbey Mh.
Çankırı Caddesi 1
Ankara
Turkiet

Öppetider

08.30 – 12.15, & 13.30 – 17.15, Stängt måndagar.

Besök deras hemsida

Uppdateringar

Turkiet - Sveriges semestermål året runt