Antakya Arkeologiska Museum

Antakya Arkeologiska MusemStaden Antakya, belägen längst i öster vid Turkiets kust mot Medelhavet, är det Antioch som omnämns i bibeln. Antioch var huvudstaden i seleukidernas rike och sedermera den stad som var kristendomens centrum under lång tid. Petrus och Paulus besökte staden många gånger för att sprida sitt evangelium om kristendomen. Antakya är en plats där man inte behöver leta länge för att hitta fantastiska arkeologiska fynd. Här finns flera platser som är ansedda som heliga, bland annat den grotta där Petrus började predika om kristendomen.

Antakya är således en utmärkt plats för ett arkeologiskt museum. Antakya Archaeological Museum, som även går under namnet Hatay Archaeological Museum, efter den provins där Antakya ligger, öppnade först 1934, då under fransk ledning. När Hatay blev en del av Turkiet efter andra världskriget moderniserades museet, nu under turkisk ledning. År 1975 öppnades det museum vi kan besöka i dag.

Världsberömda mosaiker och imponerande statyer

Museet i Antakya har några av de största samlingarna av romerska mosaiker i världen. Mosaikerna kommer från många platser i och omkring Antakya, bland annat Harbiye, Samandagi och Tarsus, och dateras till mellan år 100 och år 400 e.Kr. I museet finns totalt sju rum, varav fem av dessa innehåller permanenta utställningar med mosaiker. Mosaikerna är organiserade efter de platser där de återfanns. De mest berömda och de mest sevärda mosaikerna är de som föreställer Dionysos, Yakto, Adriadne och Orpheus. Mosaikerna är extremt välbevarade, även om vissa av bilderna givetvis har rekonstruerats för att bli så autentiska som möjligt.

Museet innehåller även en rik samling av olika statyer, figuriner och andra konstverk från flera olika tidsåldrar. Ett antal minnesstenar från gravar finns också att beskåda. Dessa fynd har hämtats från antika ruinstäder såsom Mina, Dehep och Guneyde. Altare, vackra pelare, pelargrunder och reliefer pryder de olika rummens väggar. Just dessa lite större föremål har arkeologerna funnit vid utgrävningar på Amik-slätten.

Ett särskilt rum i museet är tillägnat Antakyas historia, med de arkeologiska fynd som hittats i staden med omgivningar. Här beskådar man föremål från forntid fram till i dag. Vissa av föremålen är mer än 10 000 år gamla. Detta rum innehåller även en mycket omfattande myntsamling. Samlingen följer en kronologisk ordning, vilket gör att man kan följa hur mynttillverkningen hela tiden förbättrades med bättre verktyg och större kunskap.

Ett annat rum innehåller mängder av vackra kvinnosmycken från ett antal olika tidsepoker. Här finns smycken gjorda av guld, silver och andra mer sällsynta metaller. En stor del av smyckena har arkeologerna funnit i utgrävningar av antikens Antioch. Förmodligen har smyckena tillhört den styrande klassen i staden.

Museet har också en mycket vacker trädgård där man kan ta en paus från begrundandet av de vackra konstskatterna. Dock kan man bli överväldigad även här. Här finns nämligen ett stort antal klassiska romerska lämningar, i form av sarkofager, pelare, stenblock, krukor, med mera.

Öppettider och priser

Antakya Archaeology Museum är öppet tisdag till lördag året runt. Museet öppnar 8:30 och stänger 17:30. Det kostar 8 TRY att besöka museet.

Adress

Cumhuriyet Meydani
Gündüz Caddesi No. 1 Antakya
Turkiet

Besök museets hemsida

Uppdateringar

Turkiet - Sveriges semestermål året runt