Dykning i Turkiet

Turkiet har över 800 mil kust. Det är därför inte konstigt att Turkiet är ett riktigt paradis för dykare. Med fyra olika hav och större sjöar att dyka i finns alla möjligheter till fantastisk dykning. Man kan dyka ner till skeppsvrak och antika lämningar, eller utforska de olika grottor och håligheter som kusterna bjuder på. Givetvis finns också ett rikt marint liv att beskåda under vattenytan.

Populära områden för dykning i Turkiet

De flesta populära turistorter i Turkiet erbjuder mycket bra dykning. Om man bara vill spendera en dag under vattenytan, eller kanske passa på att ta ett dykcertifikat under semesterveckorna, spelar det egentligen ingen roll vart i Turkiet man åker. Vill man upptäcka helt nya saker, eller har några speciella preferenser, är det dock en god idé att läsa på lite om några olika populära platser för dykning och sedan välja ut en favorit.

Där Medelhavet och Egeiska havet möts ligger turistorten Marmaris. Förutom att vara ett utmärkt turistmål för den som är intresserad av sol och bad och ett spännande nattliv, erbjuder staden även utmärkt dykning. Här finns över 50 spektakulära dykplatser där man kan hitta en mängd ruiner under vattenytan.

Staden Fethiye är ett utmärkt val för den som tycker om att utforska grottor. Vid de populära dykplatserna ”Mexikanska hatten” och ”Aladdins grotta” har man mycket att se. Förutom grottornas vackra innandöme så har man ett mycket rikt marint liv att beskåda.

Utanför Bodrum ligger ett stort antal gamla skeppsvrak. Vissa skepp har legat på havsbotten i över 3 000 år. Är man i Bodrum och har dykarcertifikat ska man inte missa chansen att se äkta antika skeppsvrak på nära håll.

Vattnen omkring staden Kaş i sydvästra Turkiet är riktiga paradis för dykare som tycker om att utforska det marina djurlivet. Hajar, rockor och havssköldpaddor kan skymtas i djupet. Med ett mycket varierande vattendjup blir dykningen både spännande och krävande.

Antalya, den mest populära semesterorten på Turkiets kust mot Medelhavet, är den stad i Turkiet som har flest dykskolor. Vill man prova på dykning och kanske ta ett dykarcertifikat är Antalya rätt plats. Själva dykningen är mycket bra, särskilt som man har en stor mängd spännande dykplatser att välja mellan. Varje gång man går under vattenytan hittar man något nytt. Många av de dykare som är intresserade av att se större havslevande djur och fiskar på nära håll uppskattar Antalyas många dykställen, de dykare som vill utforska kustlinjens alla grottor likaså.

Regler för dykning i Turkiet

Det finns ett antal regler som är viktiga att tänka på om man vill dyka i Turkiet. Åker man på en organiserad dyktur med en dykfirma som är ackrediterad, vilket kan rekommenderas, kan man utgå från att man inte dyker på platser där dykning inte är tillåten, men man dyker ändå under eget ansvar. Som utländsk turist behöver man kunna visa upp betyg på att man har genomgått dykutbildning.

För att dyka ner och utforska skeppsvrak behöver man ha särskilt tillstånd från de lokala myndigheterna. Det är också helt förbjudet att föra upp antikviteter och vattenlevande djur från havsbotten.

Uppdateringar

Turkiet - Sveriges semestermål året runt